Puszyste i nieopadające – takie powinny być wszystkie… babeczki! A na pewno babeczki marchewkowe ;). Mam dla Was przepis, dzięki któremu przygotujecie je w 15 min. + pieczenie. Idealne na listopadową niedzielę!
Składniki na babeczki marchewkowe (ok. 15 sztuk):
- 15 minut czasu
- 3 miski do pobrudzenia (wiem, na tym etapie niektórzy mogą zrezygnować, dlatego uczciwie ostrzegam)
- blaszka na muffiny/babeczki i papilotki lub silikonowe foremki (polecam, żeby miały ładny kształt i nie rozjeżdżały się na boki)
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (nie próbowałam innych, ale jak Wam wyjdzie, dajcie znać)
- 3/4 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
- 3/4 szklanki brązowego lub białego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cynamon, szczypta soli i dowolne bakalie: ja dodałam płatki migdałowe i wiórki kokosowe (garść) – wyszły bardzo chrupiące!
Jak zrobić babeczki marchewkowe?
- Najpierw ścieramy marchew na grubych oczkach.
- Włączamy piekarnik i rozgrzewamy góra-dół do 165 – 170 stopni.
- Przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i solą.
- W osobnej misce roztrzepujemy całe jajka (ręcznie lub mikserem na bardzo wolnych obrotach), dodajemy olej, potem cukier, a gdy składniki się połączą, dorzucamy startą marchew i bakalie.
- Do marchewkowej masy wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie łyżką – ciasto powinno być gęste.
- Ciasto nakładamy do maksymalnie 3/4 wysokości foremek (żeby nie wypłynęło, kiedy urośnie).
- Pieczemy do suchego patyczka, ok. 25-30 minut.
Czym ozdobić marchewkowe babeczki?
Dla mnie, suche babeczki są super. Ale wypróbowałam też z ozdobami na górze. Może to być np.:
- polewa z białej czekolady + skórka z pomarańczy (kupna lub gotowana w cukrze),
- polewa z ciemnej czekolady i uprażone orzechy,
- ubity serek mascarpone z odrobiną soku z pomarańczy,
- masło orzechowe + posypka z orzechów/rodzynek itp.
Jak jeść babeczki?
Marchewkowe babeczki należy jeść szybko, jeśli trzeba – w ukryciu, ale zawsze z radością i smakiem. Ekspresowo znikają z talerza! Idealne do korzennej herbaty lub kawy.
A może Ty masz jakiś boski przepis i chcesz, abyśmy go opublikowały? Prześlij na agata@synudajzyc.pl lub marta@synudajzyc.pl lub na naszych socialach!
Mimo wszystko – dobrej jesieni!
A.