babeczki-marchewkowe

Puszyste i nieopadające – takie powinny być wszystkie… babeczki! A na pewno babeczki marchewkowe ;). Mam dla Was przepis, dzięki któremu przygotujecie je w 15 min. + pieczenie. Idealne na listopadową niedzielę!

Składniki na babeczki marchewkowe (ok. 15 sztuk):

  • 15 minut czasu
  • 3 miski do pobrudzenia (wiem, na tym etapie niektórzy mogą zrezygnować, dlatego uczciwie ostrzegam)
  • blaszka na muffiny/babeczki i papilotki lub silikonowe foremki (polecam, żeby miały ładny kształt i nie rozjeżdżały się na boki)
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (nie próbowałam innych, ale jak Wam wyjdzie, dajcie znać)
  • 3/4 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
  • 3/4 szklanki brązowego lub białego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cynamon, szczypta soli i dowolne bakalie: ja dodałam płatki migdałowe i wiórki kokosowe (garść) – wyszły bardzo chrupiące!

muffiny-marchewkowe

Jak zrobić babeczki marchewkowe?

  1. Najpierw ścieramy marchew na grubych oczkach.
  2. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy góra-dół do 165 – 170 stopni.
  3. Przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i solą.
  4. W osobnej misce roztrzepujemy całe jajka (ręcznie lub mikserem na bardzo wolnych obrotach), dodajemy olej, potem cukier, a gdy składniki się połączą, dorzucamy startą marchew i bakalie.
  5. Do marchewkowej masy wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie łyżką – ciasto powinno być gęste.
  6. Ciasto nakładamy do maksymalnie 3/4 wysokości foremek (żeby nie wypłynęło, kiedy urośnie).
  7. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 25-30 minut.

babeczki-marchewkowe

Czym ozdobić marchewkowe babeczki?

Dla mnie, suche babeczki są super. Ale wypróbowałam też z ozdobami na górze. Może to być np.:

  • polewa z białej czekolady + skórka z pomarańczy (kupna lub gotowana w cukrze),
  • polewa z ciemnej czekolady i uprażone orzechy,
  • ubity serek mascarpone z odrobiną soku z pomarańczy,
  • masło orzechowe + posypka z orzechów/rodzynek itp.

Jak jeść babeczki?

Marchewkowe babeczki należy jeść szybko, jeśli trzeba – w ukryciu, ale zawsze z radością i smakiem. Ekspresowo znikają z talerza! Idealne do korzennej herbaty lub kawy.

babeczki-marchewkowe

A może Ty masz jakiś boski przepis i chcesz, abyśmy go opublikowały? Prześlij na agata@synudajzyc.pl lub marta@synudajzyc.pl lub na naszych socialach!

Mimo wszystko – dobrej jesieni!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *